Чому варто вирощувати горох в Україні?

Збільшення населення, зростання попиту та високі ціни на продукти харчування займають провідні позиції в аграрних ринках останніх років. Підвищується світовий попит на горох, як альтернативне джерело протеїну. Збільшується кількість споживачів, що досліджують рослинний білок як корисну для здоров'я заміну м'ясних продуктів.

З гороху як бобової агрокультури одержують протеїн високої якості, а отримані після його відділення крохмаль та харчові волокна – побічний продукт переробки. Гороховий протеїн має функціональні можливості для приготування таких продуктів як снеки, дієтичні батончики, супи, соуси, макарони, печиво та інші. Він також є цінним інгредієнтом з відмінною засвоюваністю для безглютенових дієт, вегетаріанської та веганської їжі.

До того ж не забуваємо й про кормову цінність гороху. Наразі він є затребуваною і рентабельною культурою і фермери ​​все частіше вибирають його як попередника для зернових, та як окрему культуру.

Як вирощувати ярий горох в Україні?

Підготовка до сівби гороху починається ще восени, одразу після збирання попередника: спершу відлущують стерню, а через три тижні потому виконують зяблеву оранку на глибину 18-20 см. Якщо попередником гороху є просапна культура, то замість оранки проводять розпушування.

Горох відносно мало вимогливий до тепла. Сіють його в найбільш ранні терміни, коли складаються сприятливі умови для набухання та проростання насіння. Оптимальна температура на глибині його загортання – 4-5 градусів, тобто  коли ґрунт фізично дозріє. При ранніх термінах сівби досягається більше ефективне використання запасів вологи та сонячної радіації.

Не пізніше ніж за два тижні до посіву для попередження грибкових захворювань необхідно проводити протруювання насіння. Насіння підвищеної вологості потім має бути просушене до 14-15% вологості.

Також обов'язковим елементом технології вирощування гороху повинні бути стимулятори росту, щоб забезпечити культурі хороший старт, щоб вона якнайшвидше зійшла.

Чому варто сіяти горох

Збагачуючи ґрунт азотом, горох є хорошим попередником для озимих культур, ярої пшениці, вівса, ячменю, проса, картоплі, цукрових буряків та інших культур. При своєчасному збиранні гороху залишається близько місяця до посіву озимих. Вирощування гороху як проміжної культури дозволяє більш інтенсивно використовувати ріллю, отримуючи по 2-3 врожаї на рік з однієї і тієї ж площі. Його можна розміщувати в різних ланках сівозмін між не бобовими культурами. Ланки сівозмін з горохом підвищують родючість грунту, продуктивність культур,

збір вуглеводів та білка.

До того ж аграрії при виробництві гороху мають шанс заощадити на засобах виробництва, оскільки бобові споживають менше вмісту азотних добрив, ніж інші види агрокультур.

Якість насіння – ключовий фактор отримання високого врожаю

Для висіву слід використовувати насіння лише гарної якості. Щоб бути впевненим у цьому, варто купувати насіннєвий матеріал лише у перевірених дилерів із гарною репутацією. Тобто у таких, які не тільки реалізують високоякісне насіння, а й добре знають ґрунтово-кліматичні особливості вашого регіону та зможуть забезпечити сильну технологічну підтримку в управлінні посівами гороху.

Група компаній Агро Експерт пропонує українським фермерам насіння гороху від KWS однієї з найбільших селекційних компаній світу, репутація якої підтверджена багатими урожаями різних культур в усіх куточках світу. Ми пропонуємо вам найкраще пристосовані до українських земель сорти гороху – ярі жовтозернисті Карені та Карпати.  

Якщо вам необхідна допомога щоб визначити, яке насіння гороху дасть максимальний врожай саме на вашому полі – зателефонуйте нам та отримайте кваліфіковану консультацію.

всі новини