Насіння озимого жита: як обрати і де купити?

Лідерами з вирощування жита є Німеччина, Росія та Польща, а Україна входить в десятку найбільших світових виробників. Урожайність українського жита знаходиться майже на рівні середньосвітової. Найпоширеніше використання жита — продовольче та кормове. В Україні жито почали вирощувати ще в першому тисячолітті до н.е.

Зараз жито залишається важливим злаком в сільському господарстві. Висока адаптаційна здатність, стабільність отримання врожаю зерна, агротехнічна значимість як хорошого попередника, традиційне використання у харчуванні, кормовиробництві, отриманні крохмалю, спирту та інших продуктів ставлять жито в ряд найважливіших сільськогосподарських культур.

Головні причини купити насіння озимого жита:

     Висока посухостійкість. Завдяки активному розвитку кореневої системи з осені. На утворення 1 кг сухої речовини звичайне озиме жито використовує близько 400–420 літрів води. Жито має найнижчий рівень транспірації серед зернових, тому культура дуже економно використовує воду.

     Гнучкий час посіву. Кращі строки сівби жита озимого припадають на час переходу середньодобової температури повітря через 15 °С.

     Висока морозостійкість. Жито більш зимостійке, ніж інші озимі хліби. Витримує зниження температури на рівні вузла кущіння до мінус 23–25° С. Насіння починає проростати при 0,5–2° С. Закінчує вегетацію восени і відновлює весною при 2–3° С.

     Має стійкість до деяких хвороб та бур’янів.  Жито — один з лідерів по стійкості до фузаріозу, слабо уражається кореневими гнилями. Стійке до бур’янів завдяки хімічним речовинам, що пригнічують розвиток інших рослин (аллелопатія).

     Ідеальний попередник. Жито озиме є добрим попередником для інших культур, оскільки рано звільняє поле. Прикупівлі  насіння гібридного озимого жита аграрій має можливість залишати після жита ділянки чисті від хвороб, збагачує ґрунт органічними речовинами, азотом та калієм. Коріння жита виділяє отруту для кореневої нематоди, позбавитися якої іншими засобами дуже важко.

     Росте на ґрунтах з невисокою родючістю. Жито добре росте при pH 5,3–6,5, тому його можна вирощувати на малопридатних для пшениці підзолистих ґрунтах. Погано росте на важких глинах, заболочених, засолених ґрунтах.

     Середня врожайність жита в Україні менша за пшеницю, у зв’язку з вирощуванням жита на менш родючих ґрунтах та екстенсивною технологією. Найбільша врожайність у Тернопільській та Хмельницькій областях, 43-50 ц/га. Незважаючи на значне скорочення посівних площ, Україна все ще входить до п’ятірки найбільших світових виробників жита.

     Продовольче використання культури поширене в Україні, Росії, Білорусі, та у деяких країнах Євросоюзу. Також поширеним способом використання є кормове — в країнах СНД, ЄС, а також в Канаді та США. Третім способом використання є переробка на біоетанол та біодизель — так жито використовують в ЄС, США та Канаді.

     У житньому чорному хлібі міститься безліч незамінних амінокислот, мінеральних солей, клітковини, макро- та мікроелементів. Житній хліб багатий залізом та вітамінами групи В, А, РР і Е.

     Сучасні гібриди жита, на відміну від старих сортів, містять значно менше антиживильних і гірких речовин, завдяки чому ця культура в останнє десятиліття поступово стає популярною зерновою складовою корму для корів і свиней. Навесні жито раніше інших культур дає зелену масу, яку можна використовувати на підгодівлю всім видам худоби і птиці, закладку сінажу та раннього силосу, на приготування високопоживного трав'яного борошна і гранул.

     В сучасних еколого-економічних умовах перспективним є отримання біопалива з рослинної сировини. Для цих цілей можна використовувати не тільки зерно, а й його відходи, а також подрібнену житню солому методом термохімічної переробки.

Що ще варто знати про гібридне жито

Середня врожайність жита компанії KWS в Україні — 55 ц/га, що вдвічі більше, ніж врожайність сортового жита в Україні. Насіння озимого жита компанії KWS — поєднує в собі всі переваги — пластичність, адаптивність, стійкість до хвороб, шкідників і грунтово-кліматичних факторів. Разом з тим воно має переваги гетерозисного ефекту, високу врожайність та стабільність. Гібридне жито є вигідним для вирощування, адже в Україні багато супіщаних та піщаних ґрунтів, придатних лише для жита та окремих енергетичних культур. Запорукою успіху є гібриди, які мають середню врожайність 5,5–6 т/га.

Як вибрати гібрид жита?

Залежно від клімату, стану ґрунтів та інших факторів рекомендують той чи інший гібрид озимого жита від KWS - компанії, що входить в п'ятірку світових лідерів з виробництва насіння. Серед насіння озимого жита KWS ви знайдете гібриди як для посушливих. так і для морозостійких регіонів. Зробити правильний вибір вам допоможуть менеджери компанії Агро Експерт.

Придивіться уважніше до гібридного жита, адже на сьогоднішній день це, мабуть, одна з найбільш рентабельних зернових культур. Замовити насіння озимого жита ви можете на нашому сайті, або зателефонувавши нашим менеджерам.

Встигніть придбати насіння озимого жита, ціна його вас задовольнить!

всі новини