Новокиївська

Озима пшениця

Забезпечує отримання високих і стабільних по роках урожаїв на різних фонах мінерального живлення. Сорт вибагливий до умов вирощування, має високу екологічну пластичність. 

ОРИГІНАТОР: Інститут фізіології рослин і генетики HAH України, Миронівський інститут пшениці ім. В. М. Ремесла НААН України.

ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН УКРАЇНИ на 2010 рік для вирощування у поліській, лісостеповій та степовій зонах України.

Створений для запізнілих строків посіву. Сильна пшениця.

Новокиївська

Озима пшениця
ГОСПОДАРСЬКІ ОЗНАКИ

Сорт створений для запізнілих строків посіву. Він витримує пізні строки посіву і має суттєві переваги за продуктивністю зерна над

іншими сортами при розміщенні по гірших попередниках (кукурудза на зерно, соняшник та інші). За своєю невибагливістю до умов вирощування є кращим прообразом знаменитого сорту Миронівська 808. Сорт високоурожайний, інтенсивного типу. За даними оригінатора (ІФРГ HAH України), за роки конкурсного випробування (2007-2009 рр.) середня урожайність сорту Новокиївська складає 90,7 ц/га, що на 5,7 ц/га перевищує врожайність стандарту. Урожай зерна в Державному сортовивченні (2007-2009 рр.) у 62 сортодослідах становив 50,7-101,8 ц/га.

Середня гарантована надбавка урожаю сорту над національними стандартами за три роки Державного сортовипробування складає 8,3-10,7 ц/га. Суттєві прибавки урожаю сорту Новокиївська до національного стандарту — 5,1-35,5 ц/га отримано у 39 сортодослідах, у т.ч. прибавки 10,4-35,5 ц/га — у 26 сортодослідах, 18 областей України, що охоплюють зони Степу, Лісостепу та Полісся (Запорізька, Кіровоградська, Дніпропетровська, Миколаївська, Донецька, Чернівецька, АР Крим, Черкаська, Вінницька, Хмельницька, Полтавська, Харківська, Чернігівська, Київська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Івано-Франківська). Максимальний урожай сорту 101,8 ц/га отримано в Хмельницькому державному центрі експертизи сортів рослин Хмельницької області та Дослідному сільськогосподарському виробництві Київської області — 100,7 ц/га.

БІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ

Сорт середньорослий, інтенсивного типу, середньоранній. Стійкий до вилягання. Морозостійкість висока. Посухостійкий. Середньостійкий до ураження борошнистою росою та бурою листковою іржею. Стійкий до осипання зерна. Різновидність — лютесценс.

ЯКІСТЬ ЗЕРНА: борошномельні та хлібопекарські властивості добрі й відмінні. Зерно сорту Новокиївська містить 13,9-16,2 % білка, 26,6-34,3% сирої клейковини, сила
борошна 242-365 а.о., об'єм хліба із 100 г борошна 930-1210 мл, загальна оцінка хлібопекарських властивостей 8,0-8,5 бала. Відноситься до сильних пшениць.

АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ

Сорт універсального типу використання. Його можна розміщувати по всіх попередниках, застосовуючи інтенсивні технології з внесенням оптимальних доз мінеральних добрив. На високих фонах мінерального живлення для запобігання виляганню необхідно вносити ретарданти. Для забезпечення отримання високих урожаїв зерна необхідно проводити також 2-3-разовий захист рослин від шкідників та хвороб, особливо після викидання колосу, фунгіцидами типу фалькон чи фолікур.

З метою отримання високоякісного зерна потрібно проводити третє підживлення сухими азотовими туками чи позакореневе підживлення карбамідом у дозі N 10-15 кг
на га у фазі колосіння — молочна стиглість.

Норма висіву насіння 4,5-5,5 млн схожих зерен на 1 га залежно від зони та вологозабезпечення.

В. В. МОРГУН, Б. В. МОРГУН, Т. Б. СЕМЕРУНЬ